تخریب خلاقانه به چه معناست؟
شومپیتر در تعریف خود از نوآوری، آنرا به عنوان یک برهم زننده نظم موجود و تعادل اقتصادی برای ایجاد نظم و تعادلی جدید معرفی می¬کند . اصطلاح تخریب خلاق (Creative Destruction) به همین موضوع اشاره دارد. مفهوم تخریب خلاق با چرخه های کسب و کار یا چرخه های یک صنعت نیز ارتباط می یابد. بدین معنا که هر صنعت یا کسب و کاری یک دوره یا چرخه دارد که بواسطه یک خلاقیت و نوآوری می تواند تخریب شود و یک صنعت یا کسب و کار کاملا جدید شکل بگیرد. البته میزان این تخریب یا تحول متفاوت است و بسته به نوع نوآوری دارد به عبارت ساده تر یک خلاقیت و فناوری جدید بتواند جای قبلی را بگیرد و بازار قبلی را کساد کند
ژوزف شومپیتر( ۸ فوریه ۱۸۸۳ – ۸ ژانویه ۱۹۵۰) اقتصاددان و سیاسی دان اتریشی_آمریکایی تئوری پرداز کارآفرینی بود. او در ۱۹۱۹ به عنوان وزیر امور مالی اتریش کار کرد. او از تأثیرگذارترین اقتصاددانان قرن بیستم بود و لفظ (تخریب خلاقانه) را در علم اقتصاد باب کرد.او پی اچ دی خود را در دانشگاه وین، به سرپرستی اویگن بوم فن باورک نظریهپرداز سرمایهٔ اتریشی دریافت کرد.
مثال هایی برای تخریب خلاق در موسیقی:
- موسیقی
- اسپاتیفای (Spotify Technology)
- آمازون (Amazon)
- آمازون گو (Amazon Go)
- اسنپ
- ماشین نساجی
- whiteboard
- ساعت های دیجیتال
مشکلات تخریب خلاق چیست؟
در اقتصاد بازار آزاد(در چنین اقتصادی افراد و بنگاه ها بر اساس منافع شخصی خود حرکت می کنند، بدون آنکه دولت دخالتی در فعالیت های اقتصادی آنها داشته باشد.بازار بدون هر گونه دخالتی از خارج از آن عمل می کند . مجموع تصمیم میلیون ها فرد نهایتاّ نتایج کلی و اساسی اقتصاد را تعیین می کنند)هر شرکتی که دیگر سود نمیدهد (بدون توجه به پیامدهای تعطیل شدن آن) باید از دور خارج شود. به همین دلیل، برخی استدلال میکنند فرایند تخریب خلاق ممکن است در درازمدت به آسیبهایی بینجامد، بنابراین باید بهدقت مدیریت شود.
بیکاری
با تعطیل شدن هر صنعت یا شرکت، نیروی کار آنها نیز شغلشان را از دست میدهند. هیچ تضمینی وجود ندارد که کارگران بیکارشده، برای تغییر شغل مهارت کافی داشته باشند. لازم است دولت تا آنجا که ممکن است برای رسیدگی به اوضاع بیکاران مداخله کند.
مزایای اضافی
برخی صنایع علاوه بر خدماتی که ارائه میدهند، ممکن است مزایای دیگری نیز برای جامعه داشته باشند. به عنوان مثال، در دههی ۱۹۹۰ بسیاری از شرکتهای ساخت راهآهن در انگلستان تعطیل شدند و سرمایهگذاران به ساخت جاده روی آوردند. زیرا در بسیاری از موارد، اتومبیل کارآمدتر از قطار بود. با این حال، ۴۰ سال بعد ممکن است تعطیلی راهآهنها به ضرر مردم باشد؛ زیرا راهآهن میتواند به کاهش تراکم جادهها و آلودگی هوا کمک کند.
برنده و بازنده
فرایند تخریب خلاق، ممکن است برای برخی از افراد منافع زیادی به همراه داشته باشد و در مقابل، برخی دیگر در این میان کاملا بدبخت شوند. بنابراین احتمال دارد این فرایند بهجای بهبود اوضاع جامعه، به توزیع نامناسب درآمد افراد بینجامد.
0 نظر:
نظر بدهید